Projekt „Zatrzymać smaki z przeszłości tradycyjnego chleba” Stowarzyszenie „Przecławski Krąg” realizowało od 22 września do 15 grudnia 2014 roku. Autorem i koordynatorem w/w inicjatywy była Józefa Krzak - Prezes Zarządu Stowarzyszenia „Przecławski Krąg”.
„Inicjatywa dofinansowana z dotacji przyznanej ze środków konkursu „Akademia Aktywnych Obywateli - Podkarpackie Inicjatywy Lokalne”, który realizowany jest w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, nadzorowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej oraz Regionalnych Operatorów: Stowarzyszenie Dębicki Klub Biznesu, Fundacja Generator Inspiracji, Fundacja Fundusz Lokalny SMK, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszanie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskie”.
W trakcie zrealizowanej inicjatywy przeprowadzono 4 warsztaty, w czasie których uczestnicy zapoznali się z historią pieczenia chleba w przeszłości, nauczyli się piec broziaki, bułki drożdżowe i chleb według tradycyjnych receptur stosowanych z pokolenia na pokolenie na Ziemi Przecławskiej.
Od momentu zarobienia rozczynu na chleb poprzez „rośniecie” ciasta i wypiek upływało ponad 5 godzin. Więc w czasie oczekiwania i rośnięcia ciasta panie robiły pierogi, gotowały barszcz kiszony, zupę gulaszową itp. potrawy, a wspólne biesiadowanie upływało na wspólnych rozmowach, śpiewaniu pieśni patriotycznych i biesiadnych, na czytaniu wierszy opisujących chleb i zwyczaje ludowe.
Został także zorganizowany 1 wyjazd edukacyjno- turystyczny w Bieszczady, by w gospodarstwie agroturystycznym poznać sposób wypieku, recepturę i smak łemkowskiego chleba. W trakcie wyjazdu była także okazja, by poznać bogactwo kulturowe, zabytki - urokliwe cerkiewki, kulinarne i przyrodnicze Bieszczadów.
Jako podsumowanie odbyło się 1 spotkanie uczestników warsztatów i zaproszonych gości - mieszkańców Przecławia, by poprzez degustację chleba upieczonego już przez uczestniczki warsztatów zachęcić do wypieku chleba w domach. W poszczególnych warsztatach brało udział około 20 osób, które nauczyły się piec chleb, a jest to proces dość skomplikowany. Na spotkanie podsumujące przybyło 42 osoby, które degustowały chlebek i otrzymały przepisy. Inicjatywa ta zachęciła gospodynie, panów także, do wypieku chleba w warunkach domowych, we współczesnych kuchenkach. Pani instruktor bardzo szczegółowo omawiała sposób przygotowania rozczynu, wyrabiania ciasta i sposób pieczenia. Można śmiało stwierdzić, że w Gminie Przecław dzięki zrealizowanej inicjatywie i przeprowadzonym warsztatom pieczenia chleba, na Święta Bożego Narodzenia 2014 roku w wielu domach na stole będzie gościł „domowy chlebek” upieczony wg tradycyjnej receptury.
Dzięki zrealizowanej inicjatywie przypomniano sobie o starodawnych przepisach i recepturach nie tylko wypiekania chleba, ale i przygotowywania starodawnych innych potrawach. Tym sposobem gospodynie, które brały udział w warsztatach będą zachowywać dziedzictwo kulinarne Ziemi Przecławskiej i przekażą swoje umiejętności innym. W czasie trwania inicjatywy, spotkań, warsztatów i wyjazdu brały udział osoby z różnych miejscowości Gminy Przecław: Przecławia, Tuszymy, Podola, Kiełkowa, Błonia, Łączek Brzeskich. Były to przedstawicielki 4 stowarzyszeń: Koła Gospodyń Wiejskich z Tuszymy, Koła Gospodyń Wiejskich z Podola, Klub Seniora „Złoty Wiek” z Przecławia i członkowie Stowarzyszenia „Przecławski Krąg”. Nastąpiła integracja osób uczestniczących w realizacji inicjatywy. Beneficjenci nauczyli się pracować w zespole.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć