W dniu 18 października 2017 roku dla uczniów klasy III a i III b Szkoły Podstawowej w Przecławiu członkinie Stowarzyszenia „Przecławski Krąg” z Przecławia: Józefa Krzak - Prezes, Albina Bogdan, Joanna Krzempek, Stanisława Łazarz, Marzena Pietruszka oraz Stowarzyszenia „Przyjaciół Wsi Podole” z Podola: Stanisława Augustyn, Janula Marucha zorganizowały warsztaty pieczenia chleba.
Uczniowie w dwóch grupach, najpierw wysłuchali pogadanki Józefy Krzak o poszanowaniu chleba, obejrzeli zdjęcia, jak wypiekało się dawniej chleb w piecu opalanym drewnem oraz rozmawiali o tym, jak dużo pracy rolnik musi włożyć, by zboże urosło i uzyskać mąkę, z której to dopiero piecze się chleb.
Następnie uczniowie pod kierunkiem Albiny Bogdan z Przecławia i Stanisławy Augustyn z Podola zarabiali ciasto na chleb. Uczniowie bardzo szybko przekonali się, że wyrabianie ciasta wymaga siły i umiejętności oraz że trzeba sporo czasu poświęcić na upieczenie pysznych bochenków chleba.
Upieczony chleb posmarowany masłem uczniowie zajadali bardzo chętnie. Panie jeszcze częstowały dzieci bułką drożdżową upieczoną przez Stanisławę Augustyn.
Zainteresowanie uczniów tą formą zajęć było bardzo duże, była to „inna” lekcja, jak to określił jeden z uczniów.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć