„Przecławskie podkówki” - regionalne ciasteczka piernikowe
Grupa Nieformalna „Twórcze Przecławianki” w składzie: Danuta Helena Muniak, Danuta Rusin i Maria Strzelczyk napisały ciekawy projekt
pt. „Przecławskie podkówki”, który przypomina starą, przecławką tradycję kulinarną - wypiekania ciastek piernikowych w kształcie podkowy
i obdarowywania nimi znajomych z okazji odpustu czy innych uroczystości.
Patronem tej inicjatywy jest Stowarzyszenie „Przecławski Krąg” - Prezes Józefa Krzak czuwała, by realizacja projektu przebiegała prawidłowo.
Poniżej przedstawiamy logo Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i Regionalnych Operatorów Projektu w województwie podkarpackim.
„Inicjatywa jest realizowana w ramach projektu "Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2017” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Regionalnymi Operatorami Projektu są: Fundacja Fundusz Lokalny SMK, Stowarzyszanie LGD „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”,
Stowarzyszanie LGD „TRYGON- Rozwój i Innowacja”
W ramach realizacji inicjatywy „Przecławskie podkówki” zostały zrealizowane następujące działania:
- Dwudniowy wyjazd w dniach 21-22 października 2017 roku dla 16 uczestników, mieszkańców Ziemi Przecławskiej do Ustrzyk Dolnych, gdzie zwiedzili
Muzeum Młynarstwa i Wsi i wysłuchali wykładu, uczyli się wypiekać regionalne ciasteczka w Gospodarstwie Agroturystycznym w Jałowym,
odwiedzili pracownię rzeźbiarską artysty Stanisława Trafalskiego w Stefkowej.
- Uczestnicy projektu przeprowadzali wywiady z najstarszymi mieszkańcami Przecławia i okolicznych miejscowościach o tej pięknej tradycji, dopytywali
się o stare przepisy na ciasto piernikowe. Następnie w trakcie dwóch spotkań poza harmonogramem inicjatywy „wypróbowywali”, który przepis jest najbardziej
odpowiedni na wypiekanie ciastek „podkówek”.
- Pierwsze warsztaty praktycznego wypiekania ciasteczek - podkówek odbyły się 15 listopada i były adresowane dla młodzieży gimnazjalnej, która bardzo
chętnie uczyła się wypiekać ciasteczka. Gimnazjaliści mieli także przyjemność wysłuchać niezwykle ciekawego wykładu o historii rodu Reyów,
ich kulinarnych tradycjach, różnych ciekawostek z dziejów tej rodziny wygłoszonego przez panią Zofię Markulis - emerytowaną nauczycielkę historii.
- W kolejnych dniach 18 i 30 listopada 2017 roku, praktycznych warsztatach wypiekania regionalnych ciasteczek - podkówek udział brały panie z Przecławia,
ze Stowarzyszenia „Kobiety z pomysłem” z Rzemienia i Stowarzyszenia „Przyjaciół Wsi Podole” oraz Stowarzyszenia „Przecławski Krag”.
Pani Zofia Markulis wygłosiła wykład o roli kobiet rodu Reyów, udziale członków rodu w powstaniach narodowych oraz o bogatych tradycjach kulinarnych kontynuowanych w
rodzinie Reyów.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć