„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
W dniach 6 - 8 lipca 2018 roku w Agroturystycznej Szkole Domowego Masarstwa w Folwarku Zrębice koło Olsztyna, powiat częstochowski odbyły się warsztaty masarstwa domowego dla 17 mieszkańców Gminy Przecław.
Środki finansowe na ten cel pozyskało Stowarzyszenie „Przecławski Krąg” z LGD PROWENT Mielec.
Instytucją Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt ten pt. „Warsztaty domowego masarstwa” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 „Wparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER". Poddziałanie 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.
Uczestnicy warsztatów poznali stare, naturalne receptury i technologie masarskie, ale posługując się nowoczesnymi narzędziami i urządzeniami przydatnymi w obróbce tusz i mięsa wieprzowego, wędzeniu czy termicznemu utrwalaniu wyrobów mięsnych. Panie i panowie poszerzyli swoją wiedzę i praktyczne umiejętności przerobu mięsa i wyrobu kiełbas, salcesonów, szynek, pasztetów czy kaszanki oraz prawidłowemu wędzeniu.
Ważną sprawą było poznanie przepisów i aktów prawnych w zakresie obróbki mięsa wieprzowego w warunkach domowych i małych rodzinnych przedsiębiorstwach oraz zbytu wyrobów mięsnych.
Każdy uczestnik warsztatów domowego masarstwa otrzymał stosowny dyplom - zaświadczenie o nabyciu umiejętności przerobu mięsa wieprzowego.
Zdobyte umiejętności przyczynią się do pobudzenia aktywności gospodarczej w Gminie Przecław, zachęcą do zakładania i rozwijania działalności gospodarczej w celu tworzenia nowych miejsc pracy.
Na pewno przyczynią się także do kultywowania starych receptur masarskich przy wyrobach masarskich, by wyroby masarzy z Gminy Przecław były smaczne i zdrowe.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć