Pieczenie broziaków

W dniach 6 - 11 czerwca 2019 roku odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy IV a, b, i c Szkoły Podstawowej w Przecławiu (łączna liczba dzieci 57). Zajęcia odbywały się w grupach pod kierunkiem członkiń Stowarzyszenia „Przecławski Krąg”. Prezes Stowarzyszenia - Józefa Krzak wygłaszała uczniom wykład na temat potraw regionalnych w regionie Ziemi Przecławskiej, a Albina Bogdan tłumaczyła dokładnie, jaki jest przepis na pieczenie brodziaków, jakich składników należy użyć. Chętni uczniowie „zarabiali” ciasto. Panie piekły broziaki w piekarniku, a dzieci częstowały się broziakami z masłem, dżemem, czy masłem ziołowym lub czosnkowym.

W zajęciach kulinarnych uczestniczyli także wychowawcy poszczególnych klas oraz członkinie Stowarzyszenia: Irena Wilk, Maria Strzelczyk i Marzena Pietruszka.

Nazwa brodziaków pochodzi od nazwy sody (proszku spulchniającego), która według gwary w naszym terenie nazywamy „brozą”.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć